Türkçe  English | CNC Takım Tezgahları | Talaşlı İmalat

Plastik Hakkında

Neden Plastik?

Plastik Ağacı

Telefonumuz, ayakkabımız, diş fırçamız ve hayatımızın sayısız vazgeçilmezi plastikten üretiliyor. Hızlı ve pratik yaşamın sembolü plastik, evlerimizin de sessiz demirbaşı. Bu kadar iç içe yaşıyor olsak da onun hakkında bilmediğimiz çok şey var.

Gerek dilinde kolay şekil alan anlamına gelen plastik, yaşantımızdaki ve kültürümüzdeki birçok malzemenin yerini almış durumda. Plastikler sayısız şekilde şekillendirilerek binlerce uygulama için tasarım çözümleri sunuyor. Girebileceği şekilleri düşünmek için bir telefon, bir otomobil lastiği ve bir alışveriş poşetini gözünüzün önüne getirmeniz yeterli.

Yükte ve pahada hafif olduğu kadar sağlam ve güvenilir olan bu materyallin hayatımızda bulunmadığı alan yok gibi. Ambalaj, otomotiv, elektronik, iletişim, sağlık ve daha sayısız sektörde plastik olmazsa olmaz kabul ediliyor. Düşünün ki bir bebek doğduğunda temas ettiği ilk nesne doktorun taktığı bir plastik eldiven artık.

Üretiminde daha az hammadde ve enerji tüketen plastik, kolay taşınabilirliği ile de bina yapımında vazgeçilmez bir materyal haline geldi. Daha düne kadar evlerimizde kullandığımız hemen her şey ahşaptı. Kapı, pencerelerimiz, eşyalarımız. Artık plastik sandalyeler, masalar, kapılar evlerimizde yer edindi kendine. Plastik pencere, boru ve su depoları gibi ürünlerle binaların yapı taşlarından biri olan plastiğin en yaygın kullanım alanı da PVC doğramalar.

Ahşap yerine doğru bir PVC uygulaması sayesinde bir bina % 30 daha az enerji tüketiyor. Bu daha az yakıt tüketimi ve dolayısıyla atmosfere daha az karbondioksit salınımı demek. Binalarda kalıcı ve sağlam çözümler sağlayan plastik, diğer malzemeler gibi zamanla kolay kolay aşınıp bozulmuyor.

Altyapıda döşenen plastik kablo ve boruların ömrü 50 yıla kadar varıyor. Kaynak tasarrufu sağlayarak çevrenin korunmasına yardımcı olan plastiklerin üretilmesi için dünya toplam ham petrolünün sadece yüzde 4'ü tüketiliyor. Ancak, örneğin otomobillerdeki her 100 kg plastik parça Avrupa'da benzin tüketimini yılda 12 milyon ton, CO2 emisyonlarını da yılda 30 milyon ton azaltıyor.

Plastikler; hava yastıkları, emniyet kemerleri, bebek koltukları, bisiklet kaskları, tıbbi cihazlar gibi malzemelerin üretilmesinde kullanılarak hayatımızı daha güvenli hale getirir.

Daha hafif, daha ucuz, üretim sürecinde çok daha az kirliliğe yol açan ürünlerdir. Sanılanın aksine plastiğin çevre dostu pek çok özelliği bulunuyor. Üretim sürecinde birçok maddeye göre çok daha az enerji kullanılıyor. Örneğin plastik üretmek için çevre dostu olduğu düşünülen cam ve metalden çok daha az enerji harcanıyor. Kâğıt ve karton malzeme üretmek için de ağaç kesmek ve tonlarca zehirli kimyasal madde kullanmak zorundasınız.

Plastiğin geri dönüşümü için de daha az enerji harcanıyor. Bir plastiği geri kazanım için eritirken 120 ile 200 derece arasına ısıtılırken, alüminyum için bu oran 650 derece, cam için ise tam 1400 derecedir.